Osteoporoza, bolest posle pedeseteU zrelim godinama gotovo svaka žena počinje da strahuje od osteoporoze. I sa razlogom, jer na “spisku” onoga što joj daje prostora i uslova da nastane je fizička neaktivnost, problematična ishrana, hormonski disbalans.

Šta je zapravo osteoporoza i da li je isključivo “privilegija” žena, objašnjava specijalista interne medicine i reumatologije dr Katarina Simić-Pašalić iz Instituta za reumatologiju:

- Osteoporoza je metabolička bolest kostiju, koju karakteriše smanjena koštana masa i poremećen kvalitet kostiju, što povećava sklonost ka prelomima. Pogrešno je verovanje da do smanjivanja koštane mase i njihove razgradnje dolazi isključivo kod žena. Istina je da je osteoporoza češća kod njih, a istraživanja pokazuju da je svaka druga žena, ali i svaki peti muškarac, posle pedesete godine sklon osteoporotičnim prelomima.

* Zbog čega je toliko učestala ova bolest?

- Zbog toga što ljudska populacija širom planete, pa naravno i u našoj zemlji, postaje sve starija, sve neaktivnija i sve se pogrešnije hrani. A ovo su sve razlozi za gubitak koštane gustine. Kada je reč o ženama, one češće oboljevaju i iz fizioloških razloga. Period menopauze dovodi do gašenja funkcije jajnika i remećenja hormonskog statusa, važnog za očuvanje zdravlja kostiju. Sa gašenjem funkcije jajnika žena je u riziku za nastanak osteoporoze, čijoj pojavi, međutim, kumuju i drugi faktori rizika.

ŠTETNODa bi se očuvao kvalitet kostiju detetu, između ostalog, ne bi trebalo davati gazirana pića. Ona pića povećavaju izlučivanje kalcijuma u urinu, a velika koncentracija šećera u ovim napicima može, uz druge faktore rizika, da dovede do pojave dijabetesa.
* Koji?

- Na pojavu osteoporoze utiče i mršavost, odnosno niska telesna masa. Pojava preloma kuka kod srodnika prve linije ukazuje da i nasleđe u dobroj meri igra ulogu za nastanak osteoporoze. Na njenu moguću pojavu ukazuju i prelomi u odraslom dobu. Ovi prelomi signaliziraju da kosti imaju smanjen kvalitet, a možda i kvantitet. Hipertireoza, zapaljenske bolesti creva, zapaljenske reumatske i druge bolesti koje se odražavaju na koštani metabolizam, takođe dovode do osteoporoze. Pušenje i prekomerni unos alkohola takođe su važni okidači za pojavu ove bolesti.
I žene u pedesetim se služe adekvatnim preventivnim vežbama Preuzeto sa: www.novosti.rs

* Da li se koštana masa gubi i kod osoba koje nisu bolesne?

- Kost je biološki živo tkivo, u kome je neprekidno aktivna ćelijska mašinerija koja i gradi i razgrađuje kost, tako da svakih deset godina dobijamo nov skelet. Proces razgradnje kosti blago prevladava posle četrdesete godine kod oba pola, tako da se i koštana gustina prirodno intenzivnije smanjuje počev od tog životnog doba. Naravno, zbog nastanka menopauze, ovaj proces je ubrzaniji kod žena. A vrh koštane mase dostiže se kada se završi rast i razvoj. Kod različitih ljudi to je individualno, ali se dogodi uglavnom između 20. i 25. godine. U tom periodu koštana gustina i ukupan kvalitet veoma je važan, baš zbog njenog izvesnog i prirodnog razgrađivanja i gubljenja u kasnijem životnom dobu.
* Postoji li način da se bolest spreči i leči?

- Čak i više nego u drugim bolestima, prevencija je jedini pravi pristup lečenju osteoporoze. Ovaj stav opšte je prihvaćen u celom svetu, s obzirom na posledice koje u sferi oštećenja zdravlja, skraćenja života i troškova za pojedinca i zajednicu imaju razni prelomi, a najviše prelom kuka. Da bi se osteoporoza predupredila i izbegla, od prvog dana života treba voditi računa o načinu ishrane. A to znači da organizam treba opskrbiti dovoljnim količinama gradivnih materija, čiju osnovu čine proteini i minerali, kalcijum i magnezijum, kao i druge hranljive materije, kao što su vitamini, među kojima posebno vitamin D. U adolescentnom dobu važno je da, pored pravilne ishrane, mlada osoba bude i fizički aktivna, jer fizička aktivnost predstavlja jedan od ključnih podsticaja za rast i razvoj kostiju. Tada su, inače, procesi izgradnje kostiju fiziološki u najvećem zamahu.

* Na koji način se blagovremeno otkriva bolest?

- Osteoporoza ima dva klinička entiteta. Ispoljava se kao smanjena koštana masa bez simptoma ili kao prelomi različitih lokalizacija. Metodom osteodenzitometrije, odnosno merenjem gustine koštane mase, može se otkriti smanjenje koštane mase. Uz to, uvek se u pokušaju da se postavi dijagnoza analiziraju i klinički faktori rizika za prelom, koji su delimično, ili potpuno nezavisni od vrednosti koštane gustine. Recimo, za započinjanje lečenja dovoljno je prisustvo preloma pršljena, kuka ili podlaktice kod postmenopauzne žene. Inače, pomenuta dijagnostička metoda veoma je komforna i pouzdana, uglavnom namenjena za merenje koštane gustine kod osoba starosti preko 50 godina. Merenje koštane mase trebalo bi da se izvodi isključivo na centralnom skeletu, odnosno na lumbalnoj kičmi i kuku, a ne na nekom drugom mestu. Što se tiče lečenja, na raspolaganju su nam brojni lekovi koji deluju na formiranje kosti, protiv razgradnje kosti, ili imaju oba efekta, a zlatni standard za lečenje predstavljaju bisfosfonati.

* A muška osteoporoza?

- Nije retkost otkrivanje osteoporoze kod muškaraca, ali najčešće tek posle ponavljanih preloma kostiju. To je zato što se na mušku osteoporozu ređe pomišlja, a u dijagnostici se, kao i kod žena, analiziraju faktori rizika za prelom i osteodenzitometrija. Kod muškaraca je učestalost preloma, pa čak i preloma kuka, niža nego kod žena, u svim dobima, ali je kod muškaraca češće prisutna neka prikrivena bolest kao uzrok koštanog gubitka, a smrtni ishod kao posledica preloma blago je češći. Principi lečenja praktično su istovetni, kao i kod žena, većina lekova za osteoporozu registrovana je i dokazano uspešna za primenu i kod jačeg pola.


BRZE ŠETNJE I PROTEINSKA ISHRANA

U svakom slučaju, bilo da se propisuju lekovi ili suplementi ishrani kao što su kalcijum i vitamin D, svaka osoba koja želi da očuva zdrav skelet mora da poveća nivo svoje fizičke aktivnosti. Za početak, ako ništa drugo, mogla bi da se bavi brzim šetnjama, da prekine sa konzumiranjem alkohola i cigareta, a mleko i mlečni proizvodi, mlečno kiseli napici, kao što su jogurt, kiselo mleko, kefir, sir, preporučuju se posebno jer spadaju među najvažnije namirnice koje obezbeđuju dovoljno minerala i proteina. Bogati kalcijumom su i koštunjavo voće, kupus, brokoli, pasulj, soja, suvo voće (kajsija, smokve). I na kraju, korisni za adekvatan unos proteina su meso i riba.Нема коментара:

Постави коментар